Färre tjejer än killar idrottar i Botkyrka. Varför är det så? Genom vår sajt och våra fyra reportage hoppas vi kunna presentera förklaringar bakom problemet, men också visa på hur man får in tjejer i idrotten.
Grafik och statistik
Rapporten Vilket kön har idrotten i Botkyrka? visar att det finns stora skillnader i tjejers och killars idrottande, både sett till hur många som idrottar och vilka det satsas resurser och pengar på. Både Riksidrottsförbundet och Botkyrka kommun har satsat pengar och resurser för att öka tjejers idrottande i Botkyrka.
Ett exempel på detta är att Botkyrka kommun från och med 2011 ger 50 procent mer i grundbidrag till föreningar när en tjej kommer och tränar jämfört med när en kille gör det. Rapporten visar dock att bidraget inte har gett någon synlig effekt på jämställdheten.
Fotboll är en av de minst jämställda idrotterna i Sverige, men det är också den största sporten bland unga tjejer. Sedan bidraget infördes har tjejernas deltagartillfällen* i fotbollsföreningar i Botkyrka fortsatt att sjunka medan killarnas har ökat. Tjejernas deltagartillfällen har minskat med 54 procent från 2008-2014. 2008 var antalet deltagartillfällen bland tjejer 7-20 år uppe i 43 873 för hela Botkyrka. 2014 hade det sjunkit till 19 964.
*Deltagartillfällen syftar inte på unika tjejer eller killars deltagande, utan antalet deltagare per träning/match multiplicerat med antalet träningar/matcher under ett år.
Deltagartillfällen fotbollsföreningar Botkyrka

Till skillnad från fotboll är handboll en av de mest jämställda idrotterna i Botkyrka kommun. Det är exempelvis stor skillnad på hur jämställda IFK Tumbas handboll- och fotbollsklubb är sett till antalet deltagartillfällen. Grafiken nedan visar antalet deltagartillfällen bland tjejer 7-20 år och killar 7-20 år.
Skillnader i deltagartillfällen i IFK Tumba Handboll

Det går alltså 1,2 kille på 1 tjej i IFK Tumba Handbollsklubb.
Skillnader i deltagartillfällen i IFK Tumba Fotboll

Det går alltså 199 killar på 1 tjej i IFK Tumba Fotbollssklubb.
Om man ser till antalet flickdominerade idrottsföreningar (föreningar där tjejer står för mer än 60 procent av deltagartillfällena) i åldern 7-25 år ligger Botkyrka sämst till jämfört med angränsande kommuner med sina 19 procent. Allra bäst är det i Södertälje, där 25 procent av idrottsföreningarna var flickdominerade 2014.
Antalet idrottsföreningar med flickdominerad verksamhet (%)

Klicka här för att ladda ned rapporten Vilket kön har idrotten i Botkyrka?
Klicka här för att komma till Riksidrottsförbundets hemsida för LOK-stöd. Under rubriken "Utbetalningar" finns länkar till utbetalt LOK-stöd från 2004-2014.

Text och grafik
Elina Sundqvist

Text och grafik
Nathalie Alvhäll Lindahl
Grafiken är skapad på infogr.am