Färre tjejer än killar idrottar i Botkyrka. Varför är det så? Genom vår sajt och våra fyra reportage hoppas vi kunna presentera förklaringar bakom problemet, men också visa på hur man får in tjejer i idrotten.
SPONTANT
Publicerat: 2015-10-09
Bollen ligger hos killarna
Idrottsplatserna i Fittja kryllar av ungdomar som spelar fotboll, basket eller håller på med andra idrotter. Men det är bara killar, tjejerna lyser med sin frånvaro.
Det rasslar till när den gröna fotbollen flyger in i det orangea stålmålet. Naser Ali Yaser Yaser, 13, och Aman Gholami, 12, sträcker ut sina armar i en kaxig målgest. De spelar två mot två på den lilla konstgräsplanen i Fittja. En kille i grå pullover och rutig skjorta tar ut bollen ur målet. Det är Emin Saljunovic, 13. Killarna har precis slutat skolan och gått direkt till planen.
Evin Darakhan, 17, kommer gående tillsammans med en kompis. Hon älskar fotboll men vill inte spela eftersom killarna kommer med otrevliga kommentarer. Killarna säger att tjejerna inte är där för att spela fotboll, utan för deras skull.
– När det bara är killar som spelar så vågar jag inte gå dit. De kommenterar och så: De kallar en för orre, säger hon.
Rädslan att få höra nedlåtande kommentarer tror hon att alla tjejer delar.
När hon var yngre brukade hon ta med sig sin kusin, som är kille, för att visa att hon inte var där för killarnas skull. Hon var där för att det är roligt att spela fotboll.
– Om det skulle finnas tider när det bara är tjejer som spelar fotboll skulle jag gå varje gång och göra det jag vill göra, säger Evin.
Evin tror att det är svårt att förändra killarnas attityd.
– Det är som det är, om jag vill spela fotboll så måste jag börja i en klubb. Jag kan inte längre spela fotboll efter skolan.
När Evin var barn var det ingen som brydde sig när hon spelade fotboll med killarna. Det var ingenting konstigt med det. Enligt henne blir det annorlunda i tonåren.
– Man växer upp med att tjejer inte är samma sak som killar. När tjejen blir kvinna och pojken man så fungerar det inte längre, säger Evin.
Solen skiner, skratten och gliringarna avlöser varandra.
– Vi är här varje dag och spelar fotboll efter skolan. Det här är vår plan säger Aman Gholami och pekar på Ahmed Mohamod och sen på sig själv, båda två skiner upp i stora leenden.
Naser skriker ut direktiv till sin medspelare samtidigt som han försöker göra en dragning.
– Jag är den bästa spelaren, säger Naser och sträcker ut tungan.
Killarna på den lilla fotbollsplanen är svettiga. Det är tydligt att alla fyra tycker att fotboll är det roligaste som finns. De sitter lutade mot stängslet och tar igen sig i eftermiddagssolen. De tror inte att tjejerna vill vara med och spela fotboll.
– Det är inte lika kul att spela fotboll med tjejer, de är inte lika bra som killar, säger en av killarna.
– Tjejerna är inte alls sämre, de är lika duktiga som vi, säger en annan.
Killarna verkar snabbt bli överens om att tjejerna är minst lika bra och att de gärna får vara med och spela.
– Vi vill att tjejerna ska vara med, om dom vill alltså, säger Aman.
De fyra killarna på den lilla konstgräsplanen har spelat klart och skyndar sig hemåt för att äta middag, det är lite bråttom, efter maten är det nämligen dags för fotbollsträning för några av dem. Trots tidspressen har de lite svårt att dra sig från fotbollsplanen. De skjuter några sista skott innan de tar sina skolväskor och går hemåt.

Titta och lyssna på Evin: Tufft spel är inget problem, det är kommentarerna.

Evin berättar:
Evin berättar:
Varför är det inga tjejer?



Naser Ali Yaser Yaser och Aman Gholami har precis gjort mål.
Aman Gholami, Emin Saljunovic, Naser Ali Yaser Yaser och Ahmed Mohamod är på fotbollsplanen varje dag.


Text och foto
Viktor Lindevall
Video och ljud
Nathalie Alvhäll Lindahl
Botkyrka ska bli bäst i Sverige på spontanidrott
Främst killar utnyttjar spontanidrottsplatserna i Sverige. 74 procent är killar mot 26 procent tjejer.
Bland 13-19 åringarna är 80 procent killar och 20 procent tjejer. Det är något mer jämställt i åldersgruppen 20-39 år.

Barn och ungdomar är minst jämställda när det gäller spontanidrott. Åldersgruppen 20-39 är något mer jämställda.
En av anledningarna till att det är få tjejer som spontanidrottar är typen av anläggningar som byggs.
– Det byggs till exempel flest fotbollsplaner i Sverige och fotbollen domineras av killar, säger Magnus Åkesson, hälsoutvecklare på Stockholms stad och en av författarna till rapporten Spontanidrott för vilka?.
Killarna avgör spelsätt
Killarna bestämmer ofta hur fotboll ska spelas och det kan driva bort tjejerna, tror Åkesson.
– Killarna säger ofta att tjejerna gärna får vara med och spela men sedan är frågan hur det blir i själva spelet. Får tjejerna lika många passningar? Får de vara med på samma villkor?
Fotboll är en av de minst jämställda sporterna. Absolut minst jämställt är skateboard.

Fotboll och skateboard är de minst jämställda spontanidrotterna bland 7-19 åringarna. Det ser bättre ut i motionsspåren.
Det finns flera anledningar till att det är fler killar än tjejer som spontanidrottar. Tryggheten är viktig enligt Linus Söderling, idrottsutvecklare på Botkyrka kommun.
– Ser det slitet ut på idrottsplatserna så drar sig kvinnor och tjejer för att gå dit.
Kommunen lägger mycket pengar på att renovera och underhålla idrottsplatserna. Det satsas på belysning och röjning av träd och buskar.
Ser hellre till antal
Forskare pratar enligt Linus Söderling gärna i procent och ser då den skeva fördelningen som ett misslyckande. Han tittar hellre på antalet.
– Om vi bygger en basketplan som det kommer 300 stycken till på en dag och 200 av dem är killar och 100 tjejer. Är det ett misslyckande ur könsperspektiv, eller är det ett lyckat projekt som har gett 100 tjejer möjlighet att idrotta?
Botkyrka satsar mycket på spontanidrott och har höga målsättningar, enligt Linus Söderling.
– Vi vill bli bäst i Sverige på spontanidrott, säger vi lite kaxigt.
Klicka här för att ladda ned rapporten Spontanidrott för vilka?

Text och grafik
Viktor Lindevall
Grafik skapad på infogr.am
Snart klart med ny hälsopark
Bygget av Alby folkhälsopark är i full gång. Här är det tjejerna som fått bestämma vad parken ska innehålla.
Botkyrka kommun är snart klara med bygget av Alby folkhälsopark.
Det har varit tre referensgrupper i Alby som har kommit med åsikter om hur parken ska se ut. En grupp med föreningsaktiva tjejer 12 till 20 år, en grupp med icke föreningsaktiva tjejer i samma ålder och en tredje grupp bestående av olika idrottsföreningar.
– De tre referensgrupperna har egentligen fått utforma parken i stort sett med helt fria händer, förutom budgetbegränsningar, säger Linus Söderling, idrottsutvecklare på Botkyrka kommun.
Basket och bluetooth
Parken ska innehålla tolv spontanidrottsytor, bland annat basketplan med gummiasfalt och högtalare som går att koppla upp sig till via bluetooth. Basketplanen kommer att inramas av ett 15 meter långt graffitikonstverk skapat av lokala konstnärer.
– Folkhälsa är fysisk, psykisk och social hälsa och där är kulturen ett viktigt inslag, säger Linus Söderling.
Isbana på vintern
Det kommer att finnas tennisbana, friidrottsanläggning, crossfit-utegym och skate- och cykelpark. På vintrarna kommer det att finnas en isbana.
I anslutning till parken ska det finnas ett ”stadsmotionsspår”, som är tydligt snitslat och går på redan befintliga gångvägar.
Tjejer och kvinnor tycker ofta att det är obehagligt att jogga i skogen, enligt Linus Söderling.
– Det kanske är den billigaste delen på anläggningen, men det är den som gör att folk verkligen skriker "ja!" när de får veta att den blir av, säger han.
