Färre tjejer än killar idrottar i Botkyrka. Varför är det så? Genom vår sajt och våra fyra reportage hoppas vi kunna presentera förklaringar bakom problemet, men också visa på hur man får in tjejer i idrotten.
Publicerat 2015-10-16

Text
Nathalie Alvhäll Lindahl
I ishockey får inte damer tacklas lika mycket som herrar. Tacklingar rakt framifrån eller från sidan är förbjudet. Inför VM 1994 förbjöd man tacklingar för damer eftersom den fysiska skillnaden mellan spelarna från olika nationer var för stor. Damerna måste även spela med galler för ansiktet medan männen kan välja att spela med visir eller galler i Sverige.
När världens bästa damhockeyspelare 2008, Hayley Wickenheiser, spelade med män i division 1 i Sverige tvingades hon från början ha gallerhjälm på grund av det svenska regelverket. Wickenheiser överklagade eftersom hon ville ha likadan utrustning som de hon spelade med och fick då tillåtelse att också ha visir.
Ridsport är en av få sporter där män och kvinnor tävlar mot varandra på lika villkor.
Mellan 1968 och 1992 tävlade män och kvinnor mot varandra i skeetskytte (en form av lerduveskytte) i OS. 1992 var kinesiskan Zhang Shan första kvinna att vinna en mixad skyttegren. Efter det förbjöds kvinnor och män att tävla mot varandra.
Annika Sörenstam tackade ja till att spela i herrarnas PGA-tour i golf 2003. Innan dess hade inte en kvinna spelat i en proffstävling för herrar sedan 1945.
Kelly Kulick blev 2006 den första kvinnliga bowlaren någonsin att vinna en major-titel på herrarnas PBA-tour.
Internationella badmintonförbundet beslutade 2011 att kvinnliga spelare skulle tvingas ha kjol för att öka intresset för de största damtävlingarna. Det skapades då stora protester och förbundet ändrade sig då och införde aldrig något tvång.
2012 ändrades klädreglerna i beachvolleyboll för kvinnor. Internationella volleyförbundet beslutade då att kvinnor tillåts att spela i shorts och linne precis som män. Tidigare hade det bara varit tillåtet att ha bikini eller baddräkt. Regeländringen gällde alla internationella turneringar. I den svenska elittouren har både män och kvinnor kunnat spela i vad de vill.
2014 blev Susie Wolff (som testförare för Williams-teamet) den första kvinna att delta under en tävlingshelg i formel 1 på 22 år. Det har funnits fem stycken kvinnliga formel 1-förare genom tiderna, varav två har lyckats kvala in till GP-lopp och endast en (Lella Lombardi i ett GP 1975) har plockat poäng. Det har även funnits en handfull kvinnliga test- och utvecklingsförare. Desire Wilson är den enda kvinna som vunnit ett lopp i en formel 1-bil och det gjorde hon 1980 i den brittiska Aurora F1-serien på Brands Hatch.